Wydarzenia Polub nas na facebook

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów


Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego od 2000 roku, a jego głównym zadaniem jest promocja lokalnych, tradycyjnych produktów i potraw. Jury ocenia zarówno smak produktów jak również ich tradycyjną recepturę i związek z regionem.


Po raz pierwszy wzięliśmy udział w konkursie w 2012 r. i od razu udało nam się wywalczyć pierwszą nagrodę - Firmowy Przysmak Babci Władzi zwyciężył w małopolskiej edycji konkursu i otrzymał I nagrodę w kategorii produkty i przetwory mięsne.

Kiełbasa w słoiczku ma w naszym regionie długoletnią tradycję.  Dzięki swojej długiej przydatności do spożycia i łatwości przechowywania  gospodarze mogli  zabierać kiełbasę do pracy w polu a górnicy „na dół” na kopalnię jako smaczny i pożywny posiłek. Przysmak Babci Władzi wytwarzany jest według receptury, którą właściciel firmy otrzymał od swojej mamy Władysławy i produkowany jest wyłącznie z naturalnych składników. Jury konkursu doceniło zatem długą  tradycję kiełbasy w słoiczku jej związek z regionem i wyjątkowy, aromatyczny smak.

W 2013 roku podczas konkursu zaprezentowaliśmy kolejny produkt w słoiczku - boczek chłopski,  który także podbił serca jury i otrzymał wyróżnienie w swojej kategorii. W tej edycji otrzymaliśmy także nominację do PEREŁ, czyli kolejnego, ogólnopolskiego etapu konkursu za Przysmak Babci Władzi. Mimo że nie udało nam się zakwalifikować do kolejnego etapu sama nominacja była dla nas ogromnym wyróżnieniem.

W 2014 roku pierwszą nagrodę w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo  zdobyły nasze pieczone pierogi z tradycyjnymi farszami. Natomiast nasz przysmak - kiełbasa w słoiczku wywalczyła drugą już nominację do PEREŁ, czyli kolejnej edycji konkursu.

 

Kolejną nagrodę wywalczyliśmy w 2015 r. Jury tym razem doceniło salceson brzeszczański w słoiku za tradycyjną metodę wytwarzania oraz naturalne składniki.

Udział w konkursie to dla nas ogromne wyróżnienie i zarazem mobilizacja do dalszej pracy nad jakością firmowych wędlin i wyrobów garmażeryjnych.